perjantaina, kesäkuuta 23, 2006

Haastattelu/Iltalehti/3/2006

Parasta ruokaa lasten mieleen

Marika Rosenborg pitää kotona mieluummin hedelmiä kuin keksejä, sillä kummatkin häviävät yhtä nopeasti lasten suuhun.

Marika Rosenborg on havainnut, että ruualla on paljon vaikutusta myös mielialaan. Saman tietävät Selina ja Sakari: säännölliset ruoka-ajat pitävät yllä vireyttä.

Terveellisesti, mutta ei tylsästi
Siinä helsinkiläisen Marika Rosenborgin tiivistetty ruokaoppi lapsilleen Selinalle, 11, ja Sakarille, 9.

Silmäys perheen keittiössä kertoo paljon: keltaiset omenat, oranssit appelsiinit, vihreät yrtit ja punaiset tomaatit ovat kauniisti ja houkuttelevasti esillä. Kaiken keskellä kekottaa komea lanttu, Marikan oma lempirouskuteltava.

Tietoa terveellisestä ruuasta saadaan perheeseen luontaisetuna, sillä Marika toimii Sydänliiton järjestötiedottajana. Selina ja Sakari kertovat tosin saavansa ravinto-oppia yhtä paljon koulusta ja kotoa.

Murot ovat helppo ratkaisu lapsiperheen aamuun ja iltaan, mutta selvitys niiden suola- ja sokerimääristä vähensi tässä perheessä murojen syömistä. Nyt murolautanen täytetään vain kaksi kertaa viikossa.

Selina ja Sakari eivät ole murovähennyksestä pahoillaan. Heille maistuvat hyvin kokojyväleipä ja leikkeleet. Kun tähän lisätään hedelmiä tai marjoja ja rasvatonta maitoa, päivä lähtee hyvin käyntiin.


Terveellisen ruuan lisäksi perheen hyvää oloa ja jaksamista tukee liikunta.

- Olen niitä, joiden liikuntainto tapettiin aikoinaan koulutunneilla, Marika tunnustaa.
Nykyään meno on toinen. Hän käy kuntosalilla jo ennen työpäivän alkua. Selina liikkuu aktiivisesti, vaikka hänellä ei ole tällä hetkellä ohjelmoitua liikuntaharrastusta. Sakarin ykköslaji on jalkapallo, mutta hän harrastaa myös muita joukkuelajeja.

Selina ja Sakari suhtautuvat äidin tarjoamaan sydänystävälliseen vähäsuolaiseen, vähäsokeriseen ja oikeanlaisia rasvoja sisältävään ruokavalioon mutkattomasti.

- Terveellinen ruoka on hyvää, he toteavat välipalahedelmiä kuoriessaan.
Nopeatempoisessa arjessa Marika luottaa ruokakaupassa valintoja tehdessään sydänmerkillä varustettuihin ruoka-aineisiin. Kun kaupasta poimitaan vielä hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja kalaa, on ruokakori jo miltei täynnä.

Tarkalle kuluttajalle saattavat ruokien sisällysluettelot paljastaa melkoisia yllätyksiä.

- Nuudeleissa voi olla peräti 30 prosenttia rasvaa! Marika kertaa löydöstään.
Hän on huomannut, että kaappeihin ei kannata varastoida ruokia. Jos kaapissa on keksejä, ne kyllä napostellaan nopeasti. On siis parempi varata välipaloiksi tarjolle hedelmiä ja ostaa keksit vasta silloin, kun vieraat ovat tulossa.

Marikalle terveellinen arkiruokavalio on kaukana ruokanatsismista. Juhlapäivinä pöytään katetaan karkkeja ja jäätelökakkuja. Limsaa lapset saavat saunan päälle.
Selina ja Sakari suhtautuvat ruokaan mielestään hyvin samalla tavalla kuin kaverinsakin.
Selina ei varsinaisesti moiti kouluruokaa, mutta tiettyihin perusasioihin voisi hänestä kiinnittää enemmän huomiota. Makaroni olisi parempaa vähemmällä keittämisellä ja perunoiden laadussa on toivomisen varaa.

Marikalla taas on tiukkoja terveisiä päättäjille ja kaupalle elintarvikkeiden hinnoista. Terveellinen perusruoka on liian kallista. Vihannekset ja hedelmät ovat kaikkien tuntemat esimerkit.

- Jos neljä lihapiirakkaa maksaa saman kuin kilo appelsiineja, se ei edistä terveellisen ruuan ostamista, Marika todistaa.

HELJÄ SALONEN/Iltalehti